Množírny - někdy je těžký je poznat!
  20.10.2021 Komentáře 0

„Jééé... to je ale hezký štěňátko“.To je voříšek, že? Kolikrát se mi při procházce „povedlo“ páníčka nebo paničku několika týdenního štěňátka vyvést z míry podobnou otázkou. Většinou následovala odpověď typu: „Ne, to je čistokrevný“... staffbull, francouzský buldoček, yorkšírek apod. Už na první podhled bylo většinou jasný, že majitele někdo napálil... Nebo jinak. Nechat se nápálit je jedna věc, není ale spíš na nás, jako na budoucích majitelích chlupáče, zjistit si pár faktů než se rozhodneme ušetřit peníze a jít cestou „vždyť je to jedno odkud je, ne“? Přece nebudu platit za psa desítky tisíc. Všichni známe otřesné záběry sklepů a kotců přeplněné k prasknutí. Klece bez podlážky, kde výkaly už vytvořily několika centimetrovou vrstvu, ve které se brodí desítky a někdy až stovky podvyživených a vystrašených psů v otřesném stavu. A stejně jsme ochotni pro pár tisíc před tímhle faktem zavírat oči! Vážně chceme tenhle business podporovat?

Pojďme si upřímně říct, že vybrat a pořídit si štěňátko je o něco delší cesta, než jsme si původně mysleli. Na lákadla v podobě psího bazoše a různých jiných inzerátů na podivných platformách rovnou zapomeňme. Prosím. V případě, že se rozhodneme pořídit si psího kámoše, přemýšlejme zodpovědně. Googlujme, udělejme si research, ptejme se, přihlasme se do skupin na facebook. Naše země není tak velká a o spoustě množíren se už ví. Nezabere tolik času zjistit si, kdo je ten či onen člověk, který nabízí podezřele levná štěňátka bez rodokmenu. Vybrat si pejska za pár stovek (tisíc?) není cesta. Když budeme mluvit o finanční stránce věci, to že teď ušetříme za štěňátko může být sice fajn, ale s velkou pravděpodobností co nevidět necháme dost vysoké částky na veterině ve snaze našeho psího miláčka zachránit. A to se bohužel ne vždy povede... Ano, oni totiž vypadají vesele a voní jak zdravá štěňátka, ale ve velké většině případů si domů povezete stěndo s hrozným chorobopisem.

Jak to tedy udělat, abychom se množině vyhnuli? Chtějte po majiteli informace, spoustu informací. Jezdětě za Vašim štěňátkem na návštěvy, nechte si ukázat kde pejskové bydlí, chtějte znát matku i otce, řekněte si o kontakty na majitele štěňátek z předchozích vrhů, chtějte vidět očkovací průkazy. Nikdy nepřistupujte na to, že si štěňátko předáte na náměstí u Jednoty, nechte si připravit a předem poslat smlouvu o koupi. Na všechny jmenované požadavky máte právo a s velkou pravděpodobností tak eliminujete riziko, že podpoříte černý trh se psy. Ona totiž většina majitelů množíren na žádný z nich nepřistoupí a vy se tak vyhnete tomu, že si domu povezete pejska, který vám bude dělat radost jen pár týdnů nebo měsíců. A nebo pejska adoptujte, ale to už je na další článek ?

Komentáře

Přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl(a) komentovat